פתרונות סלולריים חלופיים לרשת מירס
עובדים ומנהלים בעסקים וארגונים רבים בעולם וגם בארץ שומרים על מערכות ה-PTT ("לחץ ודבר" – Push to Talk) שלהם ומעוניינים להמשיך בשיטה הזו ויש עסקים רבים המוכנים לעבור לגישה הזו על רשתות הסלולר – LTE (דור רביעי) והלאה.
מי המתחרים (בישראל) בתחום זה?
היום, תקשורת באמצעות PTT מתבצעת לרוב באמצעות מערכות קשר פרטיות, שארגונים גדולים קונים, מנהלים ומתחזקים. התחום הזה לא נשאר בפתרונות של שנות ה-30 של המאה הקודמת, אלא המשיך להתפתח כל הזמן וגם עבר לפתרונותPTT על רשת הסלולר (כיום על רשתות דור רביעי ומעלה), ובכך מתאפשר לקיים את ה-PTT על כל רשת סלולרית, ולא רק על רשת ייעודית (בטכנולוגיה בשם iDen, שפיתחה מוטורולה) דוגמת מירס.
למעשה, לשוק יצאו פתרונות של PoC =PTT over Cellular כבר בשנת 1996, אבל בזכות האמינות, החוזק והאיכות של פתרונות הקשר הוותיקים, שקיימים בשוק מסוג LMR – Land Mobile Radio – קשר רדיו אנלוגי או דיגיטלי, ארגוני הביטחון והחירום וגופים רבים נוספים דבקו בהם במשך שנים רבות.
אולם, עם התפתחות רשתות תקשורת אלחוטיות ציבוריות (כמו רשתות סלולר ורשתות WiFi) והחדירה המסיבית של מכשירי סמארטפון לכל פינה, נפתחים שימושים חדשים לשירות ה-PoC, בעיקר עבור עובדים ניידים וקבוצות עובדים עם משימות קריטיות לארגונים שלהם. כיום, לכל מי שנכנס לתחום מומלץ שייכנס ישירות עם טכנולוגיית PoC, שניתנת למימוש על כל סמארטפון וכן באמצעות סמארטפונים ייעודיים (ומוקשחים) המשמשים למשימות קשות הדורשות מכשיר קשיח.
מכשירי קשר חכמים מבית מוטורולה סולושנס הפועלים על רשתות הסלולר.
לאחר היעלמותה של רשת מירס, השוק הולך לכיוון פתרונות PTT (ר"ת: Push to Talk) על רשתות הסלולר הרגילות.
מוטורולה סולושנס השיקה מכשיר קשר חכם עם יכולות מתקדמות לענפי האבטחה, רשויות מקומיות, לוגיסטיקה ואירוח. מכשיר הקשר החכם הקרוי MOTOTRBO Ion משלב ממשק אנדרואיד פתוח, קשר רדיו בתקן DMR בינלאומי לאיכות תקשורת ללא פשרות, וכן קישוריות סלולר LTE ו-WiFi.
מדובר בדור חדש של מכשירי קשר לייעול הרציפות העסקית של עסקים וארגונים. מכשיר הקשר החכם משלב קשר רדיו באיכות שמע בלתי מתפשרת, יחד עם אפליקציות ותקשורת נתונים בפס רחב, שמסייעים בניהול שוטף של העבודה וייעול תהליכים במגוון תעשיות. המכשיר מאפשר הרצה של מגוון יישומי מולטימדיה ונתונים כגון שיחות וידאו ויישומים ייעודיים לארגונים ורשויות מקומיות.
מכשיר הקשר החכם מסייע לשפר תהליכים במגוון ענפים לרבות אבטחה, רשויות מקומיות שילוח ולוגיסטיקה ואירוח. בתחום הרשויות מקומיות מציע המכשיר תקשורת רדיו קולית באיכות גבוהה במיוחד, שמתאימה לסביבה עירונית רועשת, וכן הרצת יישומים ייעודיים לפיקוח ואבטחה עירונית ועבודות שפ"ע.
בתחום השילוח והלוגיסטיקה, המכשיר מסייע בניהול משלוחים, מעקב אחר ציי תובלה, דיווח והתראות וניהול הזמנות בזמן אמת.
בתחום האירוח והמלונאות המכשיר מאפשר הרצת יישומים לניהול משק בית, ניהול נכסים, העברת מסרים לאורחים ושירותי קונסיירז' (אנשי שירות).
בתחום זה של האירוח והמלונאות, התקשורת החכמה, שמספק המכשיר, מסייעת בהעברת מידע וביצוע משימות יום-יומיות בזריזות רבה – תזמון עבודות תחזוקה, ניקיון חדרים, ושירות חדרים.
"בילינו אלפי שעות עם לקוחות ומשתמשים שלנו בענפים שונים, כדי להבין את הצרכים והדרישות שלהם, כדי שנוכל לסייע להם לשפר תהליכים" אמר בנדא (אברהם) בן דוד, מנכ"ל מוטורולה סולושנס ישראל. "הלקוחות שלנו מתמודדים בכל יום עם רגעים בהם תקשורת רציפה ושיתוף פעולה הם קריטיים לניהול משימות בבטחה ויעילות. מכשיר הקשר החדש תוכנן לענות על הצרכים הייחודיים שיש לענפים שונים, באופן בו הטכנולוגיה משרתת את העובד ולא להיפך".
MOTOTRBO Ion משלב ממשק אנדרואיד פתוח המאפשר הרצת מגוון יישומים כגון סריקת ברקוד, יישומי הודעות וניהול צוותים, ניהול משימות ונתונים משותפים.
המכשיר מצויד במצלמת 13 מגה פיקסל ומסך מגע "4 ברזולוציה גבוהה המאפשרים לנהל שיחות וידאו לטובת אבחון בעיות ופתרונן מרחוק בזמן אמת. המכשיר פועל בתקן רדיו דיגיטלי (DMR), וכן מציע קישוריות רחבת פס על גבי רשתות LTE סלולריות ו-WiFi.
בתחום האבטחה מאפשר המכשיר תקשורת אמינה ורציפה על גבי מגוון רשתות, וכן הרצת יישומים לניהול יעיל של צוותי מאבטחים, כגון יצירת קבוצות קשר ארעיות על בסיס מיקום גיאוגרפי. צוותי אבטחה ושפ"ע ברשויות מקומיות יכולים להשתמש ביישומי ניהול משימה המאפשרים מעקב אחר ביצוע והפקת דוחות.
תכונות עיקריות של שירות EasyTalk
- קשר מהיר – PTT על גבי מכשירי סלולר חכמים רגילים או מוקשחים.
- איתות מצוקה (SOS) – שידור מצוקה חכם למערכת Dispatch (מוקדן).
- זיהוי מיקום – אפליקציות מיקום. מעקב ודיווח מיקום אוטומטי ושקוף.
- העברת הודעות – העברת הודעות וקבצים למנוי או קבוצה. יכולת צ'ט ו-WhatsApp מלאה, לרבות משלוח תמונות ומסמכים לכל אחד, גם תוך כדי שיחה קולית.
- עמדת הפעלה – יכולות מתקדמות של Dispatcher (מוקדן).
- כיסוי – ארצי ועולמי. יכולת הפעלה בנדידה בכל מקום בעולם.
- קישוריות – יכולת חיבור בין מערכת EasyTalk למערכת קשר DMR (מכשירי האלחוט הוותיקים).
- יכולת השתלטות על המכשיר מרחוק ודיבור עם המחזיק בו, אם הוא נפגע או נמצא בסכנה, ללא צורך שילחץ על איזה כפתור. יכולת נטרול המכשיר מרחוק אם הוא נגנב.
- מגוון מכשירים – כולל מכשירים מוקשחים, מוגני התפוצצות ואביזרים נלווים, מכשיר לרכב, סמארטפונים, מכשירים מוקשחים למשימת קשות, חיבור למחשבים וטאבלטים.
מכשיר הקצה החדש ל-PoC – Hytera
חברת Hytera הסינית מציגה לשוק מגוון רחב של מכשירי סלולר אלחוט, כאשר הלהיט הם מכשירי ה-PoC. המכשירים תומכים בטכנולוגיית: Multi-mode Advanced Radio, שמשמעה, שהמכשיר יכול להיות גם סמארטפון וגם מכשיר קשר בו זמנית. הפתרון מכונה בשם Hytera LTE-LMR. המושג LMR משמעו: Land Mobile Radio והוא חלק מסדרת המוצרים מסוג Professional Mobile Radio) PMR) של קונצרן Hytera, יצרן בינ"ל ענק של פתרונות תקשורת, שמרכזו בסין.
ניתן להפעיל את המכשיר ביד אחת בלבד. יש בו כפתורים ייעודיים, למשל, למצוקה ול-PTT. מדובר במכשיר קשיח (עומד בסטנדרטים צבאיים), עם מערכת טעינה מהירה, עמיד למים ולנפילות ומבוסס מערכת הפעלה אנדרואיד. כך, שקל לתפעל אותו. המצלמה האחורית שלו היא ברמת 4K. כך, שניתן לשדר תמונות ווידאו באיכות מעולה מהמכשיר.
המכשיר מתאים למשימות מגוונות בשדות תעופה, בתי חולים, נמלים, רכבות, תחבורה ציבורית, רכבי הצלה ועוד. סביב המכשיר יש מערכות משלימות רבות כולל למוקדן. מדובר במכשיר של "הקצה העליון", שמחירו כ-2,500 דולרים לפחות.
האם יש מתחרים משמעותיים לרשת מירס?
מירס נרכשה ע"י קב' הוט והפכה להוט-מובייל והרשת הישנה נזנחה (גם ע"י מוטורולה, שבנתה את הרשת והפסיקה לפתח אותה). יתר על כן, הרשת של הוט-מובייל נעזבה אף היא והתמזגה לתוך הרשת של פרטנר, במסגרת חברת PHI המשותפת לפרטנר והוט-מובייל. כך, שמי שמנהל בפועל את רשת הוט-מובייל זו חברת PHI.
כיום, עולם התקשורת הנייד מבוסס על טכנולוגיות הדור הרביעי – LTE (הרשת של PHI עוברת ממש כעת שדרוג ל-LTE-Advanced, תחת שם המותג LTE+"" ועוברת כמה שדרוגים נוספים, לרבות מתן יכולת של שיחות קול ווידיאו על LTE, מה שמכונה בשם: VoLTE וגם יכולת לקיים שיחות על רשת ה-WiFi במקום שאין קליטה סלולרית טובה, שירות המכונה בשם: VoWiFi או: WiFi-Calling), כשבאופק כבר מדברים על טכנולוגיות הדור החמישי – ,5G שתהיינה נפוצות בשוק הסלולרי ברחבי העולם בסוף העשור הנוכחי.
האם יש פתרונות נוספים בתחום ה-PoC?
בסקירות הקודמות של פתרונות תקשורת PTT נסקרו הפתרונות של הוט-מובייל ללקוחות רשת מירס (ובמרכזם שירות "מירס 4G"). לאחרונה, הוט-מובייל חתמה על הסכם עם מוטורולה סולושנס להעברת לקוחות מירס למוטורולה.
יש בשוק הצפוף הזה פתרונות נוספים, שניסו להיכנס לשוק הישראלי וללא הצלחה יתירה: Zello (פתרון מארה"ב), Azetti Networks (פתרון מספרד, ייצוג ע"י "איתם פתרונות תקשורת"), Kodiak (פתרון מארה"ב) ש"מובייל טורנדו" הציגה כבסיס לפתרון הקודם של הוט מובייל ללקוחותיה, פתרון בשם "מירס 4G", ופתרון נוסף של חברת EasyTalk, שהיא חלק מקבוצת יהודה טל תקשורת, פתרון של חברתTalk-IP הגרמנית.
כ"כ, סקרנו כבר פתרון חדש מבית מוטורולה סולושנס בשם Wave, שמוצע כעת ע"י הוט מובייל ללקוחות מירס שלה.
בנוסף, הוצג פתרון חדש של חברת TASSTA הגרמנית, שמיוצגת בישראל ע"י חברת Dermis מחולון. לדברי הספק החדש הזה לפתרונות PoC–PTT, הוא מתכנן לשתף פעולה עם הוט-מובייל (שת"פ שטרם ברור אם יתממש) והשרת יותקן ברשת שלה.
האם תחום ה-PTT כדוגמת מירס ימשיך להתפתח בעסקים?
על פי מחקר של מוטורולה סולושנס, בהחלט כן. זאת, מכיוון שארגונים מנסים להעלות את היעילות הארגונית ולהגביר את שיתוף הפעולה בין העובדים. שיטת ה-PTT מייצגת פונקציונליות קריטית להשיג תוצאות יותר טובות. הארגונים רוצים להרחיב את מעגל משתמשי ה-PTT, גם לגבי כאלה, שתפקידם איננו בקרב עובדי החירום וההצלה.
עם התפשטות רשתות LTE והתעצמות חדירת הסמארטפונים בידיהם של כל התושבים במדינה, ההזדמנות להציע שירותי PTT על גבי רשתות אלו בשילוב עם WIFI בתוך בניינים, נהיית אמתית. למרות שעדיין מדובר בפתרון נישתי, כי בד"כ הספקים פנו להציע זאת ללקוחות הקיימים של רשתות הקשר הפרטיות. כאשר מצרפים למשתמשי PTT על רשתות פרטיות את משתמשי ה-PoC, יש פוטנציאל אמיתי להתפתחות השוק הזה. כך, יכולות ה-PTT מתאימות לחלק משמעותי יותר מהעובדים הניידים.
בהתחשב במאפיינים של המשתמשים, השילוב בין PoC לבין פתרונות הקשר של התשתיות הפרטיות מאפשר תקשורת קריטית כשהיא רציפה בין התשתיות. אפשרות זו מרחיבה את השימוש ב-PTT לאוכלוסיות נרחבות יותר בארגון.
בגלל שלרוב מוחלט של העובדים יש היום סמארטפון, תתכן אפשרות של חיסכון, כי חלק מהעובדים יידרשו להחזיק שני מכשירים, ובגישת ה-PoC הם נדרשים להחזיק רק מכשיר אחד ובכך להוזיל עלויות.
ישנם עובדים רבים, ואפילו בקרב גורמי החירום, שאינם אנשי החירום (כבאים, שוטרים, וכ"ד), בעיקר במקצועות משיקים או משלימים, שמתאים להם להשתמש ב-PTT, כדי להגביר את שיתוף הפעולה ובכך לשפר את היעילות.
היום יש פתרונות PoC מגוונים לבחור ביניהם כדי להגיע להתאמה מלאה לצרכים של כל ארגון. לספק שירות PoC זה יותר מאשר להתקין אפליקציה. איכות השיחה, שכוללת הקמת התקשורת, מהירות החיבור, וזמן התגובה, הם קריטיים לכל פתרון PoC. דרישות ה-PoC קשות וקשיחות בעיקר לגבי יכולות מערכת הניהול, אמינות, וקלות הפתרון.
ההתפתחות במחשוב הנייד ופתרונות התקשורת כמו PTT over Cellular מאפשרים לארגונים לשפר את היעילות שלהם, לשפר את שירות הלקוחות שלהם, לשפר את שיתוף הפעולה בין העובדים בשטח ולשפר את תהליך קבל ההחלטות.
היתרון הגדול הוא החזר ההשקעה כתוצאה מהשיפור ביעילות הארגון. בנוסף, היכולת לשתף פעולה יותר טוב ולקבל החלטות מהירות יותר, בעיקר בזמני של חירום ולחץ, זמנים בהם ארגונים מרוויחים, במיוחד כשיש להם פתרונות ניידים וזמינים בשטח.
הזמינות של תשתיות תקשורת בפס רחב, שמוצעות על ידי חברות הסלולר הגדולות, מאפשרת את שירותי ה-PTT over Cellular בצורה איכותית וטובה. שירותי ה-POC יכולים להביא אפליקציות חדשות, שלא ניתן ליישם מערכות הקשר הפרטיות.
ניידות אלחוטית וסלולרית משנה את הדרך, שבה ארגונים פועלים ומגיבים לדרישות ולאתגרים. פתרונות ניידים הם ערוץ קריטי לממשק עם לקוחות ועובדים. כאשר כמות העובדים הניידים גדלה כל שנה ותגיע למאות מיליונים ברחבי העולם כולו.
עם ההתפתחות המטאורית במכשירים הניידים, ברשתות התקשורת, ובתחכום של האפליקציות, יש הזדמנות אדירה ל-PTT over Cellular לספק לארגונים, עסקים שירותי דיבור VOICE קריטיים, למשימות החשובות לארגונים, עם תקשורת אחד לאחד ותקשורת בקבוצות.
מערכות קשר פרטיות תמשכנה להיות נוכחות ובשימוש גורמי חירום וביטחון ומערכות לאומיות גדולות. אבל האפשרות לחבר את משתמשי ה-PTT על התשתיות הפרטיות עם משתמשי POC על התשתיות הציבוריות, משפר את התקשורת של כל המעורבים בדבר!
על סמך מחקר, שבוצע ע"י מוטורולה סולושנס, פתרונות ה-POC של היום, שהוכחו כאמינים, מאפשרים לצמוח בצורה מהירה ויעילה (ניתן להוסיף עשרות אלפי מנויים במהירות), מספקים קטלוג נרחב של מכשירים חדשים ואביזרים חכמים ומתאימים את עצמם בצורה מיטבית לעובדים של התקופה, ביעילות יוצאת מן הכלל.
שורה תחתונה בתחום פתרונות PTT במקום רשת מירס
רכישת פתרונות מחשוב ותקשורת מתקדמים, דוגמת PTT על רשת הסלולר (POC) בדור רביעי (LTE) ומעלה, כמו כל רכישה בעסק, צריכה להיעשות רק לאחר בחינת צרכי המשתמשים בעסק.
המעבר משירותי PTT הישנים של "מירס" למערכת מודרנית וחדישה של PTT ב-LTE, כמו שהמתחרים הרבים בשוק זה מציעים, דורש לא רק תכנון מדוקדק, אלא שינויים בהרגלי העבודה והתקשורת של כל העובדים בעסק.
לכן, מומלץ לבצע תהליך מושכל של בחירת מוצרי תקשורת מתקדמים מהסוג של PoC. יש לשקול גם את רמת האמינות של הספק והאם אפשר לקבל ממנו אחריות ושירות ברמה נאותה (SLA), בלי להיות כבולים אליו לעולמים ב"חתונה קתולית". אנו עומדים לרשותכם לייעוץ ולסיוע בתהליך ההחלטה הזה.
Expect The Unexpected